Raadsvragen: Extremistisch vandalisme in Tuinzigt/Westerpark na Sinterklaasintocht

29 november 2022

Zoals wij u onlangs zo positief informeerden over de succesvolle Sinterklaasintocht in Tuinzigt/Westerpark, zo treurig en geschokt waren wij na de berichten gisteren van het extremistische vandalisme door tegenstanders van deze prachtige traditionele Sinterklaasviering. Iets moois wat zo breed gedragen wordt door de wijkbewoners en alle vrijwilligers moet weer hoognodig verpest worden door volgelingen van polariserende organisaties met extremistisch vandalisme en beschadiging van de openbare ruimte.

Kennelijk moest het Nelson Mandelaplein voorzien worden van de quote Zwarte Piet is racisme die naast het feit dat dit niet waar is ook getuigd van een zelfontwikkelde verheven moraliteit ronduit zorgelijk is. Kennelijk vonden de daders het nodig om in deze wijken, waar de magie van Sint en Piet op authentieke wijze doorgegeven wordt aan onze toekomstige generaties en zij zich met man en macht inzetten om dit tot een succes te maken te voorzien van stuitende bekladdingen, en nog wel in het donker als niemand het ziet. U zult begrijpen dat wij dit ronduit onacceptabel vinden en daarom ook direct vragen hebben gesteld aan het college.

Geacht college,

Zoals u wellicht weet hebben de wijken Tuinzigt en Westerpark een nieuw Sinterklaascomité die zich inzet om jaarlijks een succesvol Sinterklaasfeest te organiseren en heeft dit onlangs wederom in deze wijken verzorgd naar ik mag wel zeggen fantastische wijze. Een gezellige Sinterklaasintocht waarbij alle denkbare elementen succesvol waren georganiseerd en ondanks het slechte weer hebben de kinderen en hun ouders een mooie middag beleefd.

Een mooi voorbeeld in onze stad hoe het ook kan zonder de aanwezigheid van organisaties die polarisatie in stand houden en versterken. Een traditionele Sinterklaasintocht met Zwarte Piet zonder enkele vorm van verstoring van de openbare orde of veiligheidsrisico’s, waarbij zelfs de beschikbare handhaving en wijkagenten vrolijk meededen met de Sinterklaasviering.

Welnu, vandaag werden de inwoners van Tuinzigt en Westerpark opgeschrikt door extremistisch vandalisme met diverse beschadigingen aan de publieke ruimte door het bekladden van objecten
met de slogan “Zwarte Piet is racisme” Het moge duidelijk zijn dat dit gedrag volstrekt onacceptabel is en derhalve stellen wij u de volgende vragen:

1. Bent u bekend met de vernielingen aan de publieke ruimte in de wijken Tuinzigt en Westerpark?

2. Hebben de bekende organisaties zoals KOZP en Breda kan het, die deze slogan doorgaans gebruiken deze acties al opgeëist?

3. Indien dit niet het geval is, gaat u inzake deze onacceptabele uitingen een onderzoek laten instellen?

4. Indien dit wel het geval is bent u van plan in deze uw verantwoordelijkheid te nemen en met gepaste acties te komen richting de aanstichters van deze bekladdingen waarbij adequaat straffen alsmede het stopzetten van verdere samenwerkingen en eventuele subsidies in de lijn de verwachting liggen?

In afwachting van een reactie. 

We gaan er vooralsnog vanuit dat het college haar verantwoordelijkheid neemt en met gepaste maatregelen komt.

 

 

 

 

 

 

https://lpfbreda.nl/fortuyn_media/2021/04/LOGOklein-e1617455421586.png
Doe mee!Social media
Volg ons zodat je niets hoeft te missen!
https://lpfbreda.nl/fortuyn_media/2021/04/LOGOklein-e1617455421586.png
Doe mee!Social media
Volg ons zodat je niets hoeft te missen!

©2022 LPF Breda – Alle rechten voorbehouden

©2022 LPF Breda – Alle rechten voorbehouden