LPF pleit voor stedenband met Lviv. De geboortestad van generaal Maczek.

5 december 2022door LPF Breda

Al in het verkiezingsprogramma van Lijst Pim Fortuyn stond het duidelijk vermeld: “De stedenband met Yangzhou moet per direct van tafel! LPF Breda staat open voor een intensivering van de andere stedenband, die met het Poolse Wrocław, of het onderzoeken van een aanvullend partnerschap met een stad die wél onze waarden onderschrijft.” Alsof de verantwoordelijke VVD-wethouder dit gelezen heeft, want het college van B&W heeft vorige maand een nieuwe stedenband met het Oekraïense Lviv voorgesteld. Lviv is al een zusterstad van onze Poolse zusterstad Wrocław. Dit wordt dus een trilaterale stedenband, met z’n drieën dus.

Dit is een stedenband met een stad die onze waarden onderschrijft. Dit is een stedenband waar zowel Lviv als Breda beter van kan worden. Dit heeft Jaco Hurynovich-Verstappen helder in zijn speech, die hij in de commissiekamer in het stadhuis voordroeg, uiteengezet:

Voorzitter,

Als je in het centrum van de Poolse hoofdstad Warschau, op Plac Piłsudskiego, naar het graf van de onbekende soldaat gaat, dan zie je op de verschillende pilaren de Poolse oorlogsoverwinningen staan. Op de tweede pilaar van rechts staat er bovenaan een hele mooie, namelijk Breda.

29-30 X 1944. De bevrijding van ons Breda.

Dit graf, deze herinnering, wordt zeer letterlijk door de Poolse erewacht bewaakt. Al bijna 100 jaar.

Breda is bevrijd door de Poolse 1e pantserdivisie onder leiding van generaal Maczek. Een man geboren in Lviv. Een man met zijn troepen, bereid te sterven voor een stad, ver weg van de zijne, vanwege een gevecht tegen het kwaad. Zo’n gevecht, een gevecht tegen het kwaad, vindt helaas weer plaats in Europa. Gelukkig voor ons niet hier, maar dat ontslaat ons niet van onze verantwoordelijkheid. Oekraïners vechten dag in dag uit voor de vrijheid die wij hier zeggen te koesteren.

We bespreken vandaag de aanstaande stedenband met Lviv, in het verlengde met de al bestaande stedenband met Wrocław. Een gebaar van solidariteit lijkt ons wel op z’n plek en begrijpen dan ook de keuze van het college om juist met een vriend van onze vriend een nieuwe, formele vriendschap aan te gaan.

Lviv is de afgelopen maanden, net als andere Oekraïense steden, op gruwelijke wijze aangevallen door buurland Rusland met steun van het Belarussische regime. Oekraïne, strijdend voor Europese vrijheid, verdient daarom onze steun. Dit moet ook. Want geen steun aan onze vriend, is steun voor de vijand.

Maar er is meer dan alleen solidariteit. De stedenband dient wel zin te hebben, nuttig te zijn. Meetbare resultaten moeten daarom ook worden geboekt, voor Lviv én voor Breda.

Uit de raadsbrief maak ik op dat het primaire speerpunt van de aanstaande vriendschap wederopbouw is. Wederopbouw brengt leven terug in de stad. Wederopbouw geeft de identiteit van de stad terug. Wederopbouw zorgt voor een veilige thuishaven voor al die vluchtelingen, verspreid in Europa, die uitkijken naar de dag om terug te keren naar huis.

Het is ontzettend belangrijk de geschiedenis te kennen, ervan te leren, en de helden te eren. Hier kunnen we een heel klein beetje aan bijdragen, door deze vriendschap te bevestigen.

Overigens heeft Oekraïne, Lviv in het bijzonder, een top notch IT-sector waar we hier nog veel van kunnen leren. Een technologieforum lijkt in dit context dan ook een logisch uitgangspunt.

Lijst Pim Fortuyn steunt het initiatief van het college om het standpunt van Lijst Pim Fortuyn over te nemen en de focus van internationale samenwerking te verleggen naar Europa en weg van het Chinese Yangzhou. “We staan als LPF Breda open voor een intensivering van de stedenband met het Poolse Wrocław, of het onderzoeken van een aanvullend partnerschap met een stad die wél onze waarden onderschrijft.” Dat was ons standpunt. Fijn dat het college deze paragraaf uit ons verkiezingsprogramma gevonden heeft!

Met verantwoordelijk financieel beleid, en dit zullen we vanaf de eerste handtekening nauwgezet volgen, is er steun van LPF Breda.

https://lpfbreda.nl/fortuyn_media/2021/04/LOGOklein-e1617455421586.png
Doe mee!Social media
Volg ons zodat je niets hoeft te missen!
https://lpfbreda.nl/fortuyn_media/2021/04/LOGOklein-e1617455421586.png
Doe mee!Social media
Volg ons zodat je niets hoeft te missen!

©2022 LPF Breda – Alle rechten voorbehouden

©2022 LPF Breda – Alle rechten voorbehouden