“Za waszą i naszą wolność – Voor uw en onze vrijheid.”

3 maart 2022

Voor uw en onze vrijheid

Zondag 27 februari, carnavalszondag, was het zover. Het langverwachte bezoek aan de Maczek Memorial vond plaats. Het Memorial, gebouwd op het terrein van het Pools Militair ereveld, geopend in 2020, is het grootste Poolse ereveld in Nederland. Terwijl de meeste Bredanaars die dag zich bij het feestgedruis voegden, heeft een delegatie van LPF Breda respect getoond naar de Polen die Breda in oktober 1944 bevrijd hebben. Met bloemen in de hand zijn we uiterst gastvrij ontvangen door de organisatie en de ambassadeurs die zich volop inzetten om het verhaal van de helden levende te houden. Zoals de organisatie het zelf omschrijft:

De stichting Generaal Maczek Memorial wil invulling geven aan het erkennen van de bijdrage die de Poolse troepen, in het bijzonder de 1e Poolse Pantserdivisie, hebben geleverd aan de bevrijding van grote delen van Nederland en op culturele en educatieve wijze ervoor zorgen dat we blijven herinneren wat onze huidige vrijheid voor opoffering heeft gekost van vele anderen.

De stichting heeft tot doel op een cultureel verantwoorde manier de inspanningen van de Poolse troepen en die van Generaal Maczek en zijn eerste Poolse Pantserdivisie in het bijzonder in beeld te brengen, waarbij de waardering en erkenning van het belang voor onze vrijheid vandaag de dag tot uitdrukking wordt gebracht. </em>

Generaal Maczek, de leider van de divisie die Breda de vrijheid teruggaf, maar ook de leider die de beslissing maakte de karakteristieke gebouwen van Breda te ontzien in het oorlogsgeweld. Een moedige beslissing. Stanisław Maczek is 102 jaar oud geworden. Conform zijn wens werd hij, in 1994, begraven bij zijn manschappen op het Poolse Militaire Ereveld aan de Ettensebaan te Breda.

Voor uw en onze vrijheid. Daar begon dit stuk mee, want het is de essentie. De helden van de 1<sup>e</sup> Poolse Pantserdivisie zijn degenen die de prijs voor vrijheid hebben geweten. Die vrijheid, hoe pijnlijk ook, vandaag de dag weer zichtbaar wordt aangetast in het Oosten van ons continent. Waar 78 jaar geleden bezetting werd gestopt in ons land, in ons Breda, wordt door de huidige Russische invasie in Oekraïne Europese vrijheid weer op de proef gesteld.

Breda heeft een stedenband met het Poolse Wrocław. Een vriendschap die niet willekeurig is, gezien de historische connectie tussen Breda en Polen. Deze vriendschap verdient verdieping en respect. Respect voor het verleden en wat de Polen hebben betekent voor het Breda van nu. En verdieping, zodat deze stedenband de belangrijkste wordt. De stedenband die Breda heeft met het misdadige Yangzhou in China moet per direct verbroken worden.

Terwijl dit besef indaalt, en de indrukwekkende tour in het Memorial is afgerond, begeven we ons naar het ereveld, waar we respect tonen aan de manschappen, Generaal Maczek, en tot slot de bloemen neerleggen bij het kruis met de tekst “Za waszą i naszą wolność”: voor uw en onze vrijheid.

https://lpfbreda.nl/fortuyn_media/2021/04/LOGOklein-e1617455421586.png
Doe mee!Social media
Volg ons zodat je niets hoeft te missen!
https://lpfbreda.nl/fortuyn_media/2021/04/LOGOklein-e1617455421586.png
Doe mee!Social media
Volg ons zodat je niets hoeft te missen!

©2022 LPF Breda – Alle rechten voorbehouden

©2022 LPF Breda – Alle rechten voorbehouden