Stadsbestuur buigt voor cancelcultuur

22 december 2021

Eerder deze week heeft er een evaluatiegesprek plaatsgevonden tussen het Sinterklaas Comité Breda, burgmeester Paul Depla, en wethouder Daan Quaars. Daarin heeft de gemeente laten weten dat “de afspraken niet zijn nagekomen”. De kleur van de pieten zouden “te zwart” zijn. Echter, het tegenovergestelde is waar!

Door de gemeente is een belofte gedaan een aantal jaar de ruimte te geven om te experimenteren met de kleur van de Pieten. Dit jaar is er gekozen om verschillende tinten grijs te gebruiken, zelfs een roetveegvariant! Het college is dus niet alleen blind voor wat er leeft in de samenleving, maar is nu ook kleurenblind. Ondanks dat wij als Lijst Pim Fortuyn Breda pleiten voor het behoud van de traditionele Zwarte Piet, begrijpen we de keuze van het Sinterklaas Comité voor een Grijze Piet. Ga er maar aan staan, dreigement krijgen van de gemeente dat de subsidie zal worden stopgezet en dat de toegang tot het bordes van het stadhuis zal worden ontnomen. Het is lastig dan nog voet bij stuk te houden. Zonder financiële steun kan deze prachtige traditie helaas niet voortbestaan. Deze culturele onteigening gaat nu echt te ver en wij begrijpen dan ook volledig dat het Sinterklaas Comité er op deze manier geen zin meer in heeft.

Kandidaat-raadslid Carlo van Remortel: “Ik heb gezien met hoeveel plezier en passie de mensen van het Sinterklaas Comité zich inzetten voor het organiseren van een geweldig kinderfeest en dat zij eenzijdig en onder druk vanuit de gemeente vergaande veranderingen hebben doorgevoerd die ook nu niet meer voldoende zijn. Ik hoop dat de mensen in Breda die het Sinterklaas feest in traditionele vorm een warm hart toedragen dat onthouden wanneer zij in maart in het stemhokje staan.”

Ook kreeg het comité het verwijt zich niet aan de afspraken te hebben gehouden. Zo zou de plaats van de uitgang niet verplaatst mogen worden, wat in feite betekende dat bezoekers (en dan in het bijzonder de aanwezige Bredase kinderen) geïntimideerd zouden worden door de aanwezige demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Wij hebben dan ook alle begrip voor de keuze van het comité om de uitgang te verplaatsen. Immers, veiligheid gaat boven alles. Het politieonderzoek hieromtrent is vertrouwelijk en alleen inzichtelijk voor het college. Ondertussen wordt het comité weggezet als een onbetrouwbaar en leugenachtig comité, iets wat je na al het harde werk ook niet in de koude kleren gaat zitten. Mede daarom zullen wij op korte termijn een WOB-verzoek indienen bij de gemeente om het politierapport inzichtelijk te krijgen.

Lijst Pim Fortuyn Breda is de enige partij die volledige steun uitspreekt voor het Sinterklaas Comité en het vieren van Sinterklaas in traditionele vorm, mét Zwarte Piet.

 

https://lpfbreda.nl/fortuyn_media/2021/04/LOGOklein-e1617455421586.png
Doe mee!Social media
Volg ons zodat je niets hoeft te missen!
https://lpfbreda.nl/fortuyn_media/2021/04/LOGOklein-e1617455421586.png
Doe mee!Social media
Volg ons zodat je niets hoeft te missen!

©2022 LPF Breda – Alle rechten voorbehouden

©2022 LPF Breda – Alle rechten voorbehouden